среда, 16. октобар 2013.

Utisci nakon posete pravne službe EIB

Poseta pravničkog tima odeljenja za žalbe EIB (Evropska investiciona banka) završena je juče 15. oktobra 2013. u 14:45 drugim po redu sastankom sa predstavnicima udruženja "Zeleno naselje - Petlovo brdo".

Najvažniji zaključci dvosatnog susreta su:

 1. Navodi iz žalbe Udruženja su temeljno provereni izjavama svih učesnika (održano je desetak sastanaka u Ministartvu šuma, životne sredine, saobraćaja, u opštini Rakovica, i po dva sastanka sa JP Putevi Srbije i sa građanima Petlovog brda i članovima našeg udruženja).

2. Sledi postupanje u nekoliko faza

3. Najkraće razrešenje moguće je kroz pregovore u kojima će posrednik (medijator) biti EIB

4. Druga mogućnost je da se pokrene detaljna istraga u kojim delovima projekat (proširenja Ibarskog puta i izgradnja petlje i vezne saobraćajnice) (ne)odgovara propisima, zakonu, domaćim standardima i standardima kreditora (EIB).

5. Sledeća komunikacija očekuje se oko 1. novembra kada ćemo dobiti pismeni izveštaj - predlog zaključka o petodnevnoj poseti odeljenja za istraživanje prevara EIB i odeljenja za žalbe EIB. EIB očekuje da na ovaj zaključak mi damo primedbe (u pisanom obliku).

6. Predstavnici EIB dali su predlog i zamolili obe strane (JP Putevi Srbije i Udruženje "Zeleno naselje - Petlovo brdo") da se zbog kulture i kvaliteta dijaloga u obraćanju medijima služe činjenicama i da se bez nervoze uzdržavaju od međusobnih napadanja i tumačenja postupaka i izjava suprotne strane iz sopstvenog ugla. U ime Udruženja predlog je uvažen i Udruženje će svoje buduće izjave činiti sa dodatnom pažnjom da se izbegne nepotrebno javno suprotstavljanje.

Na ovom sastanku predsednik i potpredsednik udruženja su izjavili da ne raspolažu mandatom građana da donose bilo kakve odluke pa su obećali da će (mogući) poziv EIB za pregovore izneti pred stanovnike Petlovog brda i najširim javnim dogovorom obezbediti okvire i osnovu našeg pregovaračkog predloga...

Нема коментара:

Постави коментар

Bez psovanja, vređanja i prostakluka u svakom obliku.