четвртак, 10. октобар 2013.

ODGOVOR MINISTARSTVA SAOBRAĆAJA

(kopija mejla danas upućenog medijima)
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE UDRUŽENJA
             Neposredno pred današnji dolazak delegacije Evropske investicione banke (EIB) u Beograd, na adresu Udruženja građana „Zeleno naselje – Petlovo brdo“ stigao je i odgovor Ministarstva saobraćaja na inicijativu koju je Udruženje 23. avgusta 2013. uputilo Ministarstvu.
Na predlog JP„Puteva Srbije“, 18. jula 2013. održan je sastanak na kojem je, uz predstavnike JP, Udruženja građana, nadležnih gradskih i republičkih službi, bila prisutna i narodni poslanik Milica Vojić-Marković, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS. U zaključku sastanka predstavnik JP „Puteva Srbije“ saopštio je da je JP državno preduzeće i „izvršni organ“ Ministarstva saobraćaja i da ono ima zakonsku obavezu da izvršava odluku Ministarstva da pristupi izgradnji petlje „Petlovo brdo“ (PPB). S time u vezi predstavnik JP uputio je preporuku predstavnicima Udruženja građana:

„Ukoliko predstavnici građana i dalje žele da promene projektno rešenje PPB, onda moraju preduzeti sve radnje da se u najskorijem mogućem roku JPPS dostavi validan dokument (odluka, rešenje, nalog, uredba) izdat od strane više instance nadležne za ove poslove (Ministarstvo Saobraćaja) kojim se JPPS nalaže obustava daljih radnji na izgradnji PPB.“(prilog 1. u attach-u – Nacrt zapisnika sa sastanka 18. jula, str.7, diskusija br.41)

Kada je sredinom avgusta na adresu Udruženja iz JP stigao nacrt zapisnika sa ovog sastanka, Udruženje je prihvatilo ovu preporuku i 23. Avgusta predalo na pisarnici Ministarstva saobraćaja „Inicijativu za obustavu realizacije projekta petlja„Petlovo brdo““. (prilog 2. u attach-u – kopija „Inicijativa...“) 



Početkom ove nedelje u Udruženje je stigao odgovor Ministarstva saobraćaja na podnetu inicijativu u kojem se podnosilac inicijative obaveštava:

„U vezi sa vašim zahtevom za donošenje rešenja od strane ovog ministarstva kojim bi se izvršila obustava realizacija projekta petlja „Petlovo brdo“... obaveštavamo vas o sledećem:

- Ovom ministarstvu nije predata projektno tehnička dokumentacija na odobrenje;...“(prilog 3. – Odgovor Ministarstva saobraćaja)

JP “Putevi Srbije”, u poslednjih nekoliko nedelja, ponavljaju u svojim medijskim obraćanjima stav iz saopštenja objavljenog 28. avgusta o.g. na njihovoj zvaničnoj web-stranici (http://www.putevi-srbije.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=4183:280813-ciji-je-interes-sprecavanje-izgradnje-petlje-petlovo-brdo&catid=36:korporativne-vesti&Itemid=2964&lang=sr:)

“Projekat rekonstrukcije postojeće petlje“Petlovo brdo” se izvodi u potpunosti saglasno važećoj planskoj i projektnoj dokumentaciji, kao i uslovima dobijenim od strane nadležnih institucija”. (prilog 4. – Saopštenje pod naslovom “Čiji je interes sprečavanje izgradnje petlje “Petlovo brdo””?)

Udruženju građana “Zeleno naselje – Petlovo brdo” ostaje da poverenje iskaže “višoj instanci”, odn. informaciji Ministarstva saobraćaja.

Od aprila 2012. godine, kada je osnovano i od kada vodi aktivnu borbu za očuvanje zaštitnešume na Petlovom brdu, Udruženje se obraćalo svim ovdašnjim nadležnim ustanovama, od opštinskog do republičkog nivoa. Po pravilu, na svoje dopise nije dobijalo nikakve odgovore, a bilo je i dezinformisanja. (Tek kada smo iscrpeli sve domaće “resurse”, obratili smo se marta 2013. godine Evropskoj investicionoj banci (EIB), kao kreditoru ove petlje.) Brz i jasan odgovor Ministarstva,“iskočio” je iz uobičajenog ponašanja domaćih institucija, te tako Udruženježeli i javno da pohvali i da se zahvali za korektnu reakciju Ministarstvu saobraćaja i to u periodu kada je vršena promena ministra.

Нема коментара:

Постави коментар

Bez psovanja, vređanja i prostakluka u svakom obliku.