понедељак, 22. април 2013.

DANAŠNJE SAOPŠTENJE UDRUŽENJA UPUĆENO MEDIJIMA

S obzirom da ni jučerašnji "karnevalski" poziv nije izazvao pažnju predsednika opštine, odlučili smo da jutros uputimo saopštenje medijima sledećeg sadržaja:
 
 
Postovani novinari,
Juce smo vas obavestili da je odrzan peti protestni skup, odnosno prva protestna setnja stanovnika Petlovog brda. Tema setnje bila je "dozivanje predsednika opstine Rakovica" i dat je saljiv ton ovom protestu. Medjutim, pravi razlog zbog kojeg "dozivamo" predsednika opstine Rakovica, vec duze od sest meseci nije nimalo saljiv, vec je susta suprotnost tome. Pravi razlog "dozivanja" nismo iznosili javno, da ne bi izazvali vecu uznemirenost javnosti, tj. paniku lokalnog stanovnistva. U naselju nam se nalazi tempirana bomba (ovo namerno bez znakova navoda).
Na sastanku kod prethodnog predsednika opstine Bojana Milica, odrzanom 12.04.2012. godine, predstavnici Udruzenja pokrenuli su i pitanje autobuskog depoa "Transprodukt busprevoz" na Kruznom putu i cisterne sa gorivom koja je postavljena i stavljena u funkciju u samom depou. Dana 30.04.2012. putem mejla iz kabineta predsednika opstine obavesteni smo, izmedju ostalog, (vidi attach):
"Sto se tice dokumentacije koja se odnosi na autobuski depo, obavestavamo Vas da vlasnik tog depoa nema dozvolu. Inspekcija GO Rakovica mu je nalozila da ukloni cisternu u zakonom propisanom roku"
S obzirom da cisterna nije bila uklonjena, obratili smo se Sektoru za vanredne situacije da utvrdi cinjenicno stanje u vezi sa koriscenjem ove cisterne. Nakon vanrednog inspekcijskog pregleda izvrsenog 27-28. juna 2012. godine, Sektor za vanredne situacije je vec 02.07.2012. godine, doneo resenje o ZABRANI koriscenja ove cisterne (vidi resenje u attach-u). Obrazlozenje za zabranu je bilo da ova cisterna zapremine 20 000 litara zapaljive tecnosti (dizel goriva) ne ispunjava niti jedan od predvidjenih uslova (detaljnije u attach-u).
Vlasnik depoa postovao je ovu zabranu nekoliko dana, a potom je ponovo stavio cisternu u funkciju. Kada sam ga (Nebojsa Popovic) pitao da li je uspeo da ukloni sve nedostatke zbog kojeg mu je zabranjeno koriscenje cisterne, dobio sam od njega odgovor: "Nisam, ali znam coveka u Sektoru".
Konacno, niti je opstina Rakovica izvrsila odluku iz sopstvenog inspekcijskog resenja, niti je Sektor, koliko nam je poznato, vrsio kontrolu da li se njegova zabrana postuje. Dakle, "dozivajuci" predsednika opstine Rakovica, hteli smo da ga pitamo zasto nije sprovedena opstinska odluka o uklanjanju cisterne. Istovremeno, krajem prosle nedelje, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog znacaja, Sektor mi je urucio kopije dokumenata: ZAPISNIK o izvrsenom inspekcijskom pregledu objekta i RESENJE o zabrani koriscenja cisterne. 
Cisterna, sto mozete videti iz RESENJA, predstavlja nadzemni rezervoar (kamionska prikolica od 20000 lit.), smesten u metalnoj supi, bez elementarne protivpozarne i protiveksplozijeske zastite, kao i bez uzemljenja (gromobrana) i zastite od statickog elektriciteta. Ono sto ne mozete videti iz resenja, a sto mi vidimo s prozora jeste da se u neposrednoj blizini cisterne obavljaju poslovi zavarivanja, brusenja, a "zvezdani trenutak" nastupio je 07.04. o.g. oko 13h, kad su radnici i vozaci tokom pretakanja goriva iz "dobavljacke - pokretne" cisterne u ovu nepokretnu, na udaljenosti ne vecoj od 15 metara raspalili rostilj.
Najbliza stambena zgrada (sa vise od 30 stanova i sa spoljnom gasnom instalacijom), nalazi se na udaljenosti manjoj od 30 metara od ove cisterne. Iza zgrade proteze se kompleks objekata u kojem se nalaze osnovna skola i vrtic, u kojem je smestena gasna stanica. (vidi mapu u attach-u)
Na kraju, nadam se da ce ovaj problem privuci vasu paznju i paznju nadleznih pre ocekivane eksplozije.
zamenik predsednika Udruzenja
Nebojsa Popovic
 
 
 
PRILOŽENI DOKUMENTI UZ SAOPŠTENJE MEDIJIMA:
 
 
A. Odgovor iz kabineta predsednika opštine, upućeno na mejl-adresu Udruženja 30.04.2012.
 
 
From: Milena Jojic <milena.jojic@rakovica.rs>
Date: 2012/4/30
Subject:
 
To: zeleno naselje <
zelenonaselje@gmail.com>


Postovani,
 
Izvrsilac resenja je dan ranije, zbog najavljena kise, poceo radove te nas je time preduhitrio u nameri da Vas obavestimo o pocetku radova na posumljavanju.
Preduzece koje je izvrsilac resenja izabrano je u postupku javnih nabavki i ima potrebna znanja da obavi prvi deo posla a to je sadjenje stabala. Sto se tice klizista, po misljenju gradjevinskih inspektora ono se krije u donjim slojevima zemlje a ne na povrsini. Za dalju ekspertizu potrebno je angazovati strucne firme koje ce busenjem terena proveriti da li ima opasnosti od klizanja tla?
Kada je u pitanju JKP ,, Zelenilo Beograd“, sadnja niskog i srednjeg rastinja, humusa, staza i postavljanja rekvizita na napadnutoj povrsini je sledeca, druga faza.  Tako moramo postupiti jer ovi radovi su vezani iskljucivo za izvrsenje resenja na teret Milana Rakica i moraju se razdvojiti od buduceg uredjenja po sistemu ,,park-suma“.
Sto se tice dokumentacije koja se odnosi na autobuski depo, obavestavamo Vas da vlasnik tog depoa nema dozvolu. Inspekcija GO Rakovica mu je nalozila  da ukloni cisternu u zakonom propisanom roku.
Milan Rakic nije dobio nikakvo odobrenje za gradnju od GO Rakovica vec obavestenje da tu nije dozvoljena gradnja.
Zbog ranije planiranih aktivnosti, zao nam je  sto nismo u mogucnosti da prisustvujemo akciji ciscenja sume. GO Rakovica privodi kraju sredjivanje sportskih terena u OS „ Vladimir Rolovic“ . O datumu otvaranja terena bicete obavesteni i pozvani da prisustvujete sportskom testiranju tih terena a  to ce biti ujedno i prilika da zajedno sa Vama obidjemo sadnice.
Obavestavamo Vas da smo dobili usmeno obecanje da ce Regulacioni plan u delu koji se odnosi na deo Ibarske magistrale biti stavljen van snage. Zajednicki dopis Udruzenja gradjana „Zeleno naselje“ i GO Rakovica pored Urbanistickog zavoda bice poslat i na ostae tri adrese po dogovoru.
 
S postovanjem,
Milena Jojic
 
 
B. Rešenje o zabrani korišćenja cisterne doneto u Sektoru za vanredne situacije 02.07.2012.
 
C. Mapa područja na kojem je stacionirana cisterna
 
 
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Bez psovanja, vređanja i prostakluka u svakom obliku.