недеља, 7. април 2013.

JAVNO OBRAĆANJE GRADONAČELNIKU

Poštovani gradonačelniče Beograda, 

Udruženje građana "Zeleno naselje - Petlovo brdo", 6. jula 2012. godine, predalo je dopis upućen Vama na pisarnici Vašeg kabineta. Izuzev potvrde dobijene 9. jula da je naš dopis primljen, od tada nema nikakvog konkretnog oglašavanja, niti jasnog pisanog odgovora iz Vašeg kabineta. Očigledno, bili smo u zabludi da ste Vi, kao promoter evropskih integracija, upoznati sa "nepisanim pravilom" koje postoji u administracijama (zapadno)evropskih država - "Nema pisma bez odgovora".
U pomenutom dopisu, taksativno smo Vas obavestili o komunalnim problemima koji postoje u našem naselju, uz njihov kraći opis. U posebno naglašenom (zacrnjenom) pasusu izneli smo Vam i problem izgradnje buduće petlje “Petlovo brdo”, a u vezi sa ovim problemom, zatražili smo i susret sa Vama.
Konačno, pre četiri dana, u sredu 3. aprila, jedan od članova UO Udruženja uputio Vam je i lično pismo, u kojem Vas je upozorio da je možda prošao i poslednji trenutak da građane Petlovog brda udostojite svoje pažnje. Kako odgovora, niti ovim povodom nije bilo, obraćamo Vam se javno.
Sada Vas i javno upoznajemo sa problemom izgradnje petlje "Petlovo brdo". Težina i razrešavanje ovog problema dostigli su te razmere, da ga mnogi mediji gotovo svakodnevno prate. Izgradnja petlje bila bi konačan udarac našoj "zaštitnoj" šumi - park-šumi "Borići". Šuma i naselje nastali su istovremeno pre više od četrdeset godina. Šuma je planski i namenski zasađena da štiti naselje od vetrova,buke i aerozagađenja sa Kružnog i Ibarskog puta, koji ga okružuju, ali i od klizišta koje obuhvata šire području oko naselja. (Nedavna eksplozija gasovoda, usled "ljudskim faktorom" pokrenutog klizišta, dogodila se upravo na ovom području.) U aktuelnom GUP-u ova šuma je i osenčena bojom kojom se obeležava kategorija "zaštitna šuma". Verovali smo da se Vi, kao gradonačelnik, brinete o poštovanju GUP-a, koji bi trebalo da predstavlja nekakav mali "gradski ustav".
U maju mesecu prošle godine, opravdano ste pružili javnu (medijsku) podršku građanima naselja Šumice, koji su se pobunili zbog bespravne seče 7(sedam) stabala. Neposredno posle tog događaja, u našem pomenutom dopisu od 6. jula, obavestili smo Vas da je pojedinac, uz apstinenciju (ili asistenciju) lokalnih opštinskih vlasti, već posekao nekoliko desetina četrdesetogodišnjih stabala, na prostoru od oko pola hektara "zaštitne šume" uz Kružni put, da bi nam na istom mestu, umesto drveća, “posadio” tridesetak gradskih autobusa i halu za njihovo održavanje. Istovremeno, obavestili  smo Vas da je u pripremi i seča nekoliko stotina stabala, na prostoru od nekoliko hektara, na području iste šume, zbog izgradnje saobraćajne petlje. Vaše nereagovanje u ovom slučaju upućuje nas na zaključak da na teritoriji grada, koji Vam je poveren na upravu, postoje i neka "manje ravnopravna" naselja.
Do trenutka (koji je inače prošao), do kada smo i očekivali Vaš odgovor na dopis, nagađalo se oko razloga Vašeg odnosa prema našem naselju. U šali, govorilo se da Vi možda niste ni obavešteni da se naselje "Petlovo brdo" nalazi na teritoriji grada; potom, čak, da možda nosite nekakve neprijatne uspomene iz ranog detinjstva u vezi sa ovim naseljem itd.  Bez šale, zbog vašeg neoglašavanja o "petlji", pojavile su se i nekakve spekulacije o nekakvoj "prodaji minuta" poslovnim ljudima zainteresovanim da se "petlja" ne gradi s druge strane Ibarske magistrale (u odnosu na "Boriće") i sl. Međutim, u jedno smo bili sigurni, da ste obavešteni o našim problemima, jer su nam to i Vaše službe potvrdile, ali i Vaš nedavni slučajni susret sa jednim članom UO našeg Udruženja, koji Vam je tom prilikom skrenuo pažnju na naš dopis od 6.jula prošle godine.
Uvažavajući Vaš odnos prema nama, ostaje nam da Vas "reciprocitetno" pozovemo kao stanovnika Beograda Dragana Đilasa, da bez kamera posetite jedan od naših protesta, koji se redovno održavaju nedeljom u podne u našoj park-šumi "Borići". Vaša poseta bi imala karakter posete "rezervatu prirode", tokom koje biste se našli u prilici da upoznate i "niže pojavne oblike" ljudske vrste, koji žive na teritoriji Vašeg grada - stanovnike Petlovog brda. Vaše eventualno prisustvo, imate naša uveravanja, ne bi bilo zloupotrebljeno u svrhu prikazvanja Vaše podrške protestu, jer nam ona nije ni potrebna. 
Naime, posredno smo upoznati sa Vašim stavom prema našem protestu i to preko odnosa koji je službeno glasilo gradske vlasti - RTV Studio B, iskazao kroz svoje izveštavanje  o protestu građana na Petlovom brdu. Tako smo, za neke stavove i zahteve gradjana i Udruženja saznali kroz TV izveštaje ove medijske kuće - npr.da su i građani i Udruženje protiv petlje "Orlovača" - pola kilometra udaljene od Petlovog brda.
Ukoliko posle ovog javnog obraćanja i, konačno iskažete nekakvo interesovanje za ovaj problem, a s time i, konačno, priznate stanovnike Petlovog brda, za ravnopravne građane Grada koji Vam je poveren na upravu, izražavamo svoju spremnost, da u tom slučaju neobavezno proćaskamo s Vama.

Upućeno sa protesnog skupa građana Petlovog brda održanog u park-šumi “Borići” dana 7.aprila 2013. godine.

Нема коментара:

Постави коментар

Bez psovanja, vređanja i prostakluka u svakom obliku.