понедељак, 23. април 2012.

SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA UDRUŽENJA „ZELENO NASELJE – PETLOVO BRDO“ POVODOM DEPONIJE UZ IBARSKU MAGISTRALU


     Usled niza komunalnih problema, nastalih i nerešenih u naselju Petlovo brdo, stanovnici ovog beogradskog naselja nedavno su odlučili da se i formalno organizuju. Osnovano je nestranačko, nevladino i neprofitno Udruženje građana „Zeleno naselje – Petlovo brdo“. Problem, koji je bio neposredan povod udruživanju građana, međutim, uveliko nadilazi granice naselja, opštine Rakovica (i Čukarica), a po svojim posledicama možda i granice grada Beograda. Ovaj problem je nastanak i postojanje „divlje deponije“ uz Ibarsku magistralu, na mestu gde se ona ukršta sa Kružnim putem, u neposrednoj blizini naselja Petlovo i Labudovo brdo, a na ulazu u Železnik.
Deponija je nastala pre više od dve godine. U početku bila je to tek deponija na kojoj se istovarivao građevinski šut, da bi tokom prošle godine na njoj počelo (ne)organizovano donošenje opasnog otpadnog materijala (svih vrsta plastičnog otpada, gume, maziva, sunđera i konačno, odbačenih uređaja bele tehnike). Od novembra prošle godine počinje (ne)organizovano paljenje opasnih otpadnih materija. Od tada sa deponije počinje i višemesečno stalno i intezivno širenje nepodnošljivog dima i mirisa, po rečima kompetentnih stručnjaka, štetnog po zdravlje više hiljada stanovnika izloženih dejstvu deponijskih paljevina. Prva ozbiljnija interesovanja nadležnih organa i ustanova beleže se tek početkom marta ove godine. Komunalna policija grada, tada utvrđuje da je deponija dostigla razmere 200 x 300 metara i da, na pojedinim mestima, dostiže visinu i do 15 metara, posle čega nalaže JKP „Gradska čistoća“ da očisti deponiju. Čišćenje, otpočeto sredinom marta, traje i trajaće, po procenama odgovornih iz JKP „Gradska čistoća“, još nekoliko nedelja.
S obzirom da su se građani pomenutih naselja, još od kraja prošle godine, obraćali nadležnim organima i ustanovama, a da je ozbiljnije angažovanje komunalnih službi na uklanjanju ove deponije bilo započeto tek tokom marta ove godine, Udruženje želi da se javno obrati nadležnim ustanovama, organizacijama i licima od kojih se očekivala pravovremena reakcija. Udruženje, pre svega, zahteva od svih nadležnih stručnjaka i službi da preko medija obaveste građane čemu su bili izloženi, tokom višemesečnog gorenja deponije, i da nam saopšte kakve su očekivane posledice po zdravlje. Odgovore na ova pitanja, pre svega, očekujemo od sledećih „pravnih lica“:
- Zbog čega stručnjaci iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, iako su bili obavešteni i pozivani od ugroženih građana, nisu izvršili adekvatna merenja nivoa zagađenosti na deponiji i oko nje?;
- Da li su nadležni organi (MUP ili tužilaštvo) pokrenuli istragu povodom osnovane sumnje da su „snabdevači“ i „potpaljivači“ deponije počinili krivično delo iz čl.260 Krivičnog zakona? Građani su tokom višemesečne individualne borbe protiv deponije prikupili mnogobrojne dokaze o pravnim i fizičkim licima – „snabdevačima“ i „potpaljivačima“;
- U slučaju da ne bude izvršeno sudsko procesuiranje odgovornih za ovo teško krivično delo, da li će to značiti da će račun za obavljeni posao JKP „Gradska čistoća“ biti plaćen od strane građana, preko gradskog budžeta, a ne od strane „snabdevača“ i „potpaljivača“.
- Mediji su posvetili potrebnu pažnju problemu ove deponije, ali u njihovim tekstovima i izveštajima Udruženje nije zapazilo javno reagovanje niti jedne političke stranke! Pretpostavljamo da su one prezauzete iskazivanjem brige za interese građana u okviru predizborne kampanje. Zdravlje stanovništva, po njihovom mišljenju, verovatno ne spada u prioritete.
Upravni odbor Udruženja
„Zeleno naselje – Petlovo brdo“

Нема коментара:

Постави коментар

Bez psovanja, vređanja i prostakluka u svakom obliku.