понедељак, 14. мај 2012.

Ni posle 1. maja nema odmora dok traje čišćenje

Obzirom na blagorodnost naše namere da potpuno očistimo park šumu Boriće, nadamo se da nam sveti Vaslilije oprašta što smo njegov dan, subotu 12. maja 2012. iskoristili radno. Bio je to poslednji iz niza lepih majskih dana pre povratka zime. Uz savete stručnjaka iz Zelenila Beograd i Gradske čistoće grupa aktivista našeg udruženja uz pomoć gostiju iz Resnika, namerila se  na poveliku gomilu građevinskog šuta obraslu rastinjem u središnjem delu našeg Šervuda, tik iznad vetrogeneratora na Kružnom putu Kijevo preko puta broja 31.

Ovo je bilo drugo od niza radnih okupljanja koja se nastavljaju posle uspešne prve prvomajske radne smotre. U međuvremenu smo sa predstavnicima stručnih javnih službi za šumarstvo i čistoću, obišli čitavo područje park šume Petlovo brdo. Procena je da je količina otpada koji je potrebno očistiti premašuje 100 kubnih metara. To znači da je naš cilj, da se čitava šuma detaljno očisti - saglediv, i uz sramotu zato što smo uopšte dozvolili ove razmere đubrenja, dostižan i da će uz dobru saradnju sa opštinskim vlastima i javnim službama, biti ostvaren vrlo brzo.  



Uklonjeo je desetak kubika šuta i približno toliko biljnog otpada sa donjeg i srednjeg dela šume (čišćeno za praznik rada), i dogovoreno je da sa ovakvim akcijama nastavimo čitavog leta i na jesen dok god to uslovi dozvoljavaju. Možda će prvi put posle skoro četiri decenije, ove zimu naša šuma dočekati čista.

O našim akcijama redovno ćemo obaveštavati javnost i tražiti saradnju od nadležnih službi i predstavnika vlasti. Uz već dobijenu moralnu podršku za naša nastojanja da očistimo i zaštitimo ovo područje i sve druge zelene površine našeg naselja, očekujemo da nadležni obezbede mehanizaciju za odvoz onoga što akcijaši prikupe na unapred određenim mestima i u dogovorenim terminima.

Zadovoljstvo nam je da ugostimo istomišljenike iz drugih krajeva grada koji se javljaju i dolaze da pomognu. Radovaćemo se još više kada ubrzo postanemo sposobni da svojim iskustvom olakšamo posao žiteljima susednih naselja koje muče slične nedaće. 

Нема коментара:

Постави коментар

Bez psovanja, vređanja i prostakluka u svakom obliku.