недеља, 04. мај 2014.

ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ 
О ПРОЈЕКТУ ПУТНЕ ПЕТЉЕ ПЕТЛОВО БРДО
У САЛИ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ РАКОВИЦА
СУБОТА, 17. МАЈ 2014.  
улица Мишка Крањца 7

Сви они који су мислили да нема начина да лично утичу на јавне пројекте, добијају прилику да се увере да је то могуће и у Републици Србији. Питање је само колико нас грађане, заиста занима да заједнички делујемо на своју будућност.

У суботу, 17. маја 2014 од 9:00, у сали Центра за културу Раковица, заказана је јавна расправа о изградњи пута на подручју заштитне шуме Петлово брдо - познатије као  Борићи.

Супротстављене ставове путара и грађана о изградњи путних садржаја у подручју шуме Петлово брдо, и "запаљива" саопштења обе стране, покушава да кроз преговоре, уравнотежи и приближи посредник у преговорима, Европска инвестициона банка. ЕИБ обезбеђује новац за пројекат изградње путне петље Петлово брдо као дела великог пројекта Обилазнице око Београда. ЕИБ је поставила услов да се реторика примири и прилагоди очекиваном заједничком и за све прихватљивом решењу.

Удружење грађана „Зелено насеље - Петлово брдо" ова упутства прихвата врло озбиљно и своја „незадовољства" преноси посреднику (ЕИБ) уместо да то чини кроз медије. Од почетка преговора добијамо критике да нисмо довољно радикални. Одговарамо да је у питању културa дијалога, а не одустајање од суштине захтева о очувању природне средине. Удружење управо ради на захтеву код Завода за заштиту природе, да се шума Петлово брдо прогласи природним добром и тиме обезбеди од нестајања од сада и за увек. Такође, без прекида, подстичемо  челнике Општине Раковица и Тужилаштво да се баве својим послом и активно укључе у настојање грађана да се друштвено добро одбрани од даљег уништавања, обнови и трајно заштити.

Суштина јавне расправе је да се јавно изнесу сва различита мишљења о томе како се може градити пут и очувати шума.

ЈП „Путеви Србије" ће показати и образложити свој предлог новог измењеног плана изградње пута, који по њиховим плановима подразумева очување 85 процената од 1500 стабала, односно сечу једне шестине од тог броја (нешто мање од 300 стабала).

Свако кога занима судбина будућег живота на Петловом брду и околини је позван да постави питања, и да од одговорних за израду, финансирање и извођење пројекта добије  разумљив одговор.

Свако ко буде незадовољан одговорима,  је добродошао да јавно изнесе своје критичко мишљење  о предлогу измењеног пројекта петље Петлово брдо, и да јавно изнесе свој  предлог и образложи зашто сматра да је такво решење боље.

Уз сагласност већине присутних, после скупа у Центру за културу Раковице, очекује се да надлежни за пројектовање, финансирање и изградњу пута покажу своје предлоге у простору шуме Борићи. Најављено је и присуство стручњака Јавног предузећа „Зеленило Београд" уз чију стручну помоћ ће се разјаснити како предложен измењен пројекат изградње пута утиче на шуму.

Одлучивање о прихватању или одбијању предлога пројекта изградње пута биће организовано по завршетку јавних консултација. Скуп у суботу 17. маја 2014. је део овог процеса. То значи да ће оваквих скупова бити онолико колико буде потребе за њима, односно до разјашњења свих недоумица и док грађани не буду потпуно обавештени о суштини и појединостима крајњег решења.

На крају процеса грађани Петловог брда ће моћи да се изјасне о коначном облику пројекта: за или против. Удружење „Зелено насеље - Петлово брдо" предлаже да гласање буде по начелу један човек - један глас. Ово значи да је сваки појединац господар свог сопственог мишљења и да међу гласачима нема јачих, утицајнијих, вреднијих нити паметнијих од било кога другог.

У прилогу је текст огласа позива на Јавне консултације из дневног листа Политика од суботе 3. маја 2014. и пречица на докуменат објављен на интернет страни ЈП „Путеви Србије". 

Обзиром да је докуменат од 63 стране, већим делом написан на енглеском језику, ми смо понудили да будемо на услузи свима којима желе да знају шта је предлагач хтео да каже. Зато Удружење грађана „Зелено насеље - Петлово брдо" нуди једносатне термине од 12:00 до 13:00, радним данима у Месној заједници Петлово брдо, а суботом и недељом (два викенда: 3. и 4. и 10. и 11. маја) у Борићима, свима којима је потребна помоћ за разумевање текста на енглеском.

Уместо наметања наших или било чијих готових мишљења, ми се трудимо да све информације до којих долазимо буду јасне и свима доступне да би свако могао да донесе свој суд и да своје мишљење самостално. То је неопходан услов да јавне консултације и јавно одлучивање испуне своју сврху на најбољи начин.


Наша е-адреса је: zelenonaselje@gmail.com


Нема коментара:

Постави коментар

Bez psovanja, vređanja i prostakluka u svakom obliku.