недеља, 23. јун 2013.

P E T I C I J A


U dosadašnjoj akciji građana i članova Udruženja  prikupljeno je preko 1 200 (hiljadu i dve stotine) potpisa ljudi koji su se izjasnili za očuvanje park-šume "Borići" i izgradnju saobraćajne petlje "Petlovo brdo" van područja šume. Skenirane liste, sa do sada prikupljenim potpisima, uputili smo u elektronskoj formi Narodnoj skupštini Republike Srbije. Mejlovi su upućeni predsednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine gospođi Milici Vojić-Marković i poslaniku gospodinu Ivanu Kariću, članu Odbora i predsedniku Zelene stranke Srbije.
Za one koji nisu u prilici da lično stave svoj potpis na "papirnu" peticiju, otvorena je mogućnost da to učine elektronski putem, preko sledećeg linka:

понедељак, 17. јун 2013.

PROTEST "ZAMRZNUT"


Na protestnom skupu održanom u nedelju 16. juna, okupljeni su, na predlog Udruženja, doneli jednoglasnu odluku da se protestna okupljanja "zamrznu", tj. privremeno obustave. Razlozi za ovakav potez navedeni su u prethodnom postu. Procenjeno je da JP "Putevi Srbije" ne bi trebalo da "uđu u šumu" do konačne odluke dve relevantne institucije o ispravnosti procedure koju je ovo JP sprovelo u planiranju saobraćajne petlje. Preispitivanje vrše Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije i Evropska investiciona banka.
Sa skupa je upućena javna zahvalnost narodnim poslanicima, članovima Odbora i predsednici Odbora Milici Vojić-Marković, zbog njihove brze i adekvatne reakcije, nakon što im je Udruženje ukazalo na problem.

петак, 14. јун 2013.

PROTEST U NEDELJU 16. JUNAU nedelju 16. juna u 11h i 59 minuta u "Borićima" održaćemo još jedan protest zbog planirane izgradnje saobraćajne petlje "Petlovo brdo". Na ovonedeljnom protestu dogovorićemo se o daljim aktivnostima i eventualnom "zamrzavanju" protesta.
U proteklih nekoliko meseci, protesti građana i delovanje Udruženja van protesta, dali su određene rezultate.
Da se podsetimo. Rukovodstvo naše opštine, koje mesecima nije odgovaralo na naše pozive i dopise, već više od dva meseca je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Udruženja i iskazuje razumevanje za naše aktivnosti. Gradska uprava, tj. gradonačelnik, takođe su iskazivali višemesečno ignorisanje naših poziva i dopisa. Posle našeg javnog obraćanja gradonačelniku, odgovorio nam je, doduše "kroz usta" gradskog arhitekte Dejana Vasovića, da smo mi u stvari "kucali na otvorena vrata" i da je stav grada jasan da je park-šuma "Borići" ono što je i u službenim planovima - zaštitna šuma i to bi trebalo i da ostane.
Za razliku od opštine i Grada, do predstavnika republičke vlasti došli smo "bez čekanja". Nekoliko poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, članova skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, kao i predsednik ovog Odbora, iskazalo je interesovanje za naš problem i razumevanje za naše zahteve za očuvanjem šume. Predstavka, koju je Udruženje uputilo Skupštini krajem maja, našla se već na prvoj narednoj sednici ovog Odbora, o čemu smo vas obavestili u prethodnim "postovima" na ovom blogu.
Konačno, stigao je i odgovor na našu žalbu iz Evropske investicione banke. O odgovoru smo vas, takođe, već obavestili na blogu, a ovde tek da zaključimo, da se iz ovakvog odgovora EIB-a naslućuje da su i njihovi istražni organi naišli "na nešto trulo" u proceduri koju je sprovelo JP "Putevi Srbije". Takođe, može da se zaključi da ova Banka neće finansirati izgradnju petlje do konačne odluke, koju će doneti najkasnije do 31. oktobra o.g.
Dakle, kada smo započeli naše proteste, našu "dreku na šumske štetočine (JP "Puteve Srbije")" niko nije čuo. U međuvremenu naša "dreka" došla je do ušiju opštinskih i gradskih vlasti, koje sada u najmanju ruku drže neutralan stav. Ušli smo u proceduru Skupštine, a EIB "duboko preispituju" opravdanost finansiranja. Ostala je gluva samo "šumska štetočina". Njeno dosadašnje ponašanje ne zaslužuje naš bilo kakav dalji "utrošak energije". Uostalom, verujemo da u našu šumu neće zalaziti do odluke našeg parlamenta i EIB.
Na kraju, da parafraziram jednu staru bankarsku reklamu - "dođite da se dogovorimo" - u nedelju u našim "Borićima".

четвртак, 13. јун 2013.

Društvo se definiše ne samo po onome što je u stanju da stvori već i po onome što odbije da uništi.

Dešavanja U Skupštini Srbije i dopis Evropske Investicione Banke vezano za našu borbu

Poštovane komšije - saborci!
U poslednja dva dana dogodile su se dve stvari bitne za našu bitku za očuvanje zaštitne park-šume "Borići".
Prvo, predstavka Udruženja koja je 24. maja o.g. upućena Narodnoj skupštini Republike Srbije, našla se već na prvoj sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, održanoj 11. juna. Odbor, koji inače ima 17 članova, doneo je jednoglasnu odluku da formira tročlanu grupu od svojih članova, koja će da razmotri predstavku, a po čijem izveštaju će Odbor doneti svoju odluku. Link na kojem možete procitati zvanično saopštenje skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine:
http://www.parlament.gov.rs/24._sednica_Odbora_za_zaštitu_životne_sredine.18813.941.html

Drugo, od Evropske investicione banke stigao je 12. juna odgovor na žalbu koju je Udruženje uputilo marta o.g. Banka nas je obavestila da je zbog "kompleksnosti istrage" pred kojom se našla, "primorana da proširi vremenski okvir za konačnu odluku", te nas je, sada, obavestila da ćemo je dobiti najkasnije do 31. oktobra o.g. Udruženje tumači ovo prlonogiranje, zbog problema pred kojim su se našli istražitelji Banke, preciznije, da su naleteli na veći "brlog" nego što su im naša žalba i priložena dokumentacija nagovestili.


Prevod dopisa EIB


Originla dopis od EIB

петак, 07. јун 2013.

P O Z I V
na protest u nedelju 9. juna u 11h i 59 minuta u "Borićima"
 
   Poštovane komšije-"saborci" iduća sedmica mogla bi da bude i presudna za sudbinu naše park-šume "Borići". U utorak 11. juna ističe rok u kojem nam je obećano da će nas Evropska investiciona banka obavestiti o svojoj odluci po nažoj žalbi. Istog dana, 11. juna, održaće se sednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije. Od strane predsednice ovog Odbora najavljeno nam je da će se na sednici naći i predstavka koju smo predali Skupštini. Od strane jednog člana ovog Odbora,  obavešteni smo da će nadležnom ministru uputiti poslaničko pitanje u vezi sa planiranom izgradnjom petlje u našoj šumi. Juče je u Udruženje stigao i dopis iz kancelarije gospodina Vensana Dežera o njihovim aktivnostima u vezi sa ispravnošću postupka "graditelja". Itd.
   Dakle, mnoge instutucije i pojedince uključili smo u razrešavnje problema izgradnje petlje.
  
   NA NAMA JE DA SE U NEDELJU OKUPIMO U ŠTO VEĆEM BROJU U "BORIĆIMA" I NA TAJ NAČIN UPUTIMO JASNU PORUKU I PODRŠKU INSTITUCIJAMA I POJEDINCIMA KOJI SU SE ZAINTERESOVALI ZA RAZREŠAVANJE OVOG PROBLEMA.
  
   Zaštitna šuma nas štiti već više od četrdeset godina, sada je na nama da i mi nju zaštitimo.
  
   DO VIĐENJA U NEDELJU U "BORIĆIMA".
 
Udruženje građana "Zeleno naselje - Petlovo brdo"


среда, 05. јун 2013.

Članak u Telegrafu

Gotovo u svakom članku navodi se da je petlja Petlovo brdo deo obilaznice sa kojom nikakve veze nema. Valjda tom laži nastoje da zamažu oči javnosti kako je ta petlja važnija od 5 hektara šume.

http://www.telegraf.rs/vesti/737600-obilaznica-ide-preko-zasticene-sume