петак, 14. јун 2013.

PROTEST U NEDELJU 16. JUNAU nedelju 16. juna u 11h i 59 minuta u "Borićima" održaćemo još jedan protest zbog planirane izgradnje saobraćajne petlje "Petlovo brdo". Na ovonedeljnom protestu dogovorićemo se o daljim aktivnostima i eventualnom "zamrzavanju" protesta.
U proteklih nekoliko meseci, protesti građana i delovanje Udruženja van protesta, dali su određene rezultate.
Da se podsetimo. Rukovodstvo naše opštine, koje mesecima nije odgovaralo na naše pozive i dopise, već više od dva meseca je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Udruženja i iskazuje razumevanje za naše aktivnosti. Gradska uprava, tj. gradonačelnik, takođe su iskazivali višemesečno ignorisanje naših poziva i dopisa. Posle našeg javnog obraćanja gradonačelniku, odgovorio nam je, doduše "kroz usta" gradskog arhitekte Dejana Vasovića, da smo mi u stvari "kucali na otvorena vrata" i da je stav grada jasan da je park-šuma "Borići" ono što je i u službenim planovima - zaštitna šuma i to bi trebalo i da ostane.
Za razliku od opštine i Grada, do predstavnika republičke vlasti došli smo "bez čekanja". Nekoliko poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, članova skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, kao i predsednik ovog Odbora, iskazalo je interesovanje za naš problem i razumevanje za naše zahteve za očuvanjem šume. Predstavka, koju je Udruženje uputilo Skupštini krajem maja, našla se već na prvoj narednoj sednici ovog Odbora, o čemu smo vas obavestili u prethodnim "postovima" na ovom blogu.
Konačno, stigao je i odgovor na našu žalbu iz Evropske investicione banke. O odgovoru smo vas, takođe, već obavestili na blogu, a ovde tek da zaključimo, da se iz ovakvog odgovora EIB-a naslućuje da su i njihovi istražni organi naišli "na nešto trulo" u proceduri koju je sprovelo JP "Putevi Srbije". Takođe, može da se zaključi da ova Banka neće finansirati izgradnju petlje do konačne odluke, koju će doneti najkasnije do 31. oktobra o.g.
Dakle, kada smo započeli naše proteste, našu "dreku na šumske štetočine (JP "Puteve Srbije")" niko nije čuo. U međuvremenu naša "dreka" došla je do ušiju opštinskih i gradskih vlasti, koje sada u najmanju ruku drže neutralan stav. Ušli smo u proceduru Skupštine, a EIB "duboko preispituju" opravdanost finansiranja. Ostala je gluva samo "šumska štetočina". Njeno dosadašnje ponašanje ne zaslužuje naš bilo kakav dalji "utrošak energije". Uostalom, verujemo da u našu šumu neće zalaziti do odluke našeg parlamenta i EIB.
Na kraju, da parafraziram jednu staru bankarsku reklamu - "dođite da se dogovorimo" - u nedelju u našim "Borićima".

Нема коментара:

Постави коментар

Bez psovanja, vređanja i prostakluka u svakom obliku.