субота, 21. септембар 2013.

MEDIJSKA OFANZIVA JP "PUTEVA SRBIJE"

Poštovani saborci i sugrađani sa Petlovog brda, u toku je medijska ofanziva JP "Puteva Srbije". Svoje staljinističko saopštenje, objavljeno na njihovom sajtu 28. avgusta, sada malo prerađeno, plasiraju preko državne agencije Tanjug, a odatle ga preuzimaju drugi mediji (Kurir, B92 i dr.).
Najnovije dostignuće su njihovi navodi u jucerašnjem članku za "Blic"
Udruženju "stavljaju u usta" ono što nikada nije bilo rečeno od strane Udruženja i čime se Udruženje nikada nije bavilo, niti je u našoj "nadležnosti":
Sa druge strane, u “Putevima Srbije” napominju da su predstavnici udruženja kao glavni problem definisali zaštitu nelegalnih objekata i individualnih priključaka na Ibarskoj magistrali.

- Iza toga stoje lični interesi vlasnika nelegalnih objekata duž Ibarske magistrale - navode u tom javnom preduzeću.
Ovo spada u klasične primere "gebelsovštine". Na tekst se nadovezuju i "dežurni komentatori" JP "Puteva Srbije" koji "uličarskim" rečnikom vređaju stanovnike našeg naselja (pogledaj prva tri komentara ispod teksta)
Međutim, bitno je da ovakvim javnim ponašanjem i medijskom ofanzivom, JP "Putevi Srbije" jasno iskazuju nemoć poraženog, kao i da uvredama i lažima podižu nivo naše spremnosti da zaštitimo našu "zaštitnu" šumu!

понедељак, 16. септембар 2013.

"VEČERNJE NOVOSTI" U "TRAGANJU ZA ISTINOM"


U petak 13. septembra o.g., naš cenjeni dnevni list objavio članak o problemu izgradnje petlje "Petlovo brdo"


U nameri da pomognemo ovim dobronamernim novinskim delatnicima, danas smo uputili pismo redakciji, sledećeg sadržaja:

Udruženja građana "Zeleno naselje - Petlovo brdo"

Kontakt-osobe našeg Udruženja:
predsednik UO Udruženja Vladimir Marković, mob. 060-4444-332
zamenik predsednika dr Nebojša Popović mob. 063-220-790

Poštovana redakcijo,
U petak 13. septembra o.g. objavili ste u štampanom izdanju vaših cenjenih novina, na 24. strani, tekst pod naslovom "Zbog petlje moguće i plaćanje penala".
Za nas, koji smo jedna od strana u rešavanju ovog problema, ovaj članak je bio izuzetno zanimljiv. Prvo, što smo pomislili da se članak nalazi u rubrici "Iz naše istorije". Naime, u članku, objavljenom 13.septembra o.g., prenosite informaciju iz "Puteva Srbije" da je ovo JP pokrenulo proceduru "za izbor izvođača radova i u toku je razmatranje ponuda" U istom članku navodite da je žalba koju je naše Udruženje uputilo Evropskoj investicionoj banci (EIB) onemogućilo realizaciju ovog projekta.
Pre, gotovo dva meseca, 18. jula o.g., na inicijativu JP "Puteva Srbije", u njihovim prostorijama, održan je sastanak u vezi sa problemom petlje "Petlovo brdo". Sastanku su prisustvovali predstavnici JP "Puteva Srbije", Udruženja građana sa Petlovog brda, relevantnih gradskih i republičkih ustanova. Sastanku je prisustvovala i narodni poslanik g-đa Milica Vojić-Marković, u svojstvu predsednika Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS. Na ovom sastanku, zvanični predstavnici JP obavestili su prisutne da je izbor izvođača radova izvršen - izabrani izvođač je "Strabag" i (slavodobitno) objavili da je i EIB dala konačnu saglasnost na izbor izvođača radova.
Dakle, na vama je, kao profesionalcima obdarenim istraživačkim duhom, da utvrdite u kojoj prilici su JP "Putevi Srbije" saopštavali istinite informacije - na sastanku 18. jula ili za vaš članak od 13. septembra.
Da bi vam pomogli na vašem "putu ka istini", podsetili bi vas da je uobičajeni put ka objektivnom izveštavanju, konsultovanje svih strana uključenih u rešavanje nekog problema. Igrom slučaja, s obzirom da smo u neposrednoj pisanoj i usmenoj komunikaciji sa EIB, kao i u neformalnoj komunikaciji sa delatnicima "Strabaga" na terenu, raspolažemo sa validnim informacijama, koje redovno objavljujemo na našem blogu
S obzirom na naše bogato iskustvo u medijskoj borbi za očuvanje "zaštitne šume" našeg naselja, jasna nam je svrha vašeg članaka - prikazivanje Udruženja, kao skupa beslovesnih građana, nesposobnih da sagledaju opštu dobrobit, a koji svojim ponašanjem nanose (materijalnu) štetu najplemenitijim državnim interesima koje sprovodi, u ovom slučaju JP "Putevi Srbije", poznati kao moralni bastion i sinonim za humano i altruističko ponašanje. Naravno, i da građane prikažete kao grupu izdajnika, koja se obraća "stranim faktorima" za pomoć u sprečavanju realizacije razvojnih planova naših državnih delatnika.
U dosadašnjem našem postojanju (od aprila 2012.g.) i celokupnom delovanju, Udruženje je dokazani kočničar razvoja - ali organizovanog kriminala, na svim nivoima.
Nemamo iluzije da ćete nas, kao predstavnike druge strane u razrešavanju problema,kontaktirati.
Srdačan pozdrav
zamenik predsednika Udruzenja
Nebojsa Popovic

четвртак, 05. септембар 2013.

DVE DOBRE VESTI


Prva. Početkom nedelje u poseti našim "Borićima" bili su inženjeri iz JP "Puteva Srbije". Posle "neugovorenog" susreta sa okupljenim građanima i predsednikom našeg Udruženja, izjavili su da radovi u šumi neće početi bez prethodnog dogovora sa nama.
Druga. Iz Evropske investicione banke do Udruženja je juče stigao mejl u kojem nas obaveštavaju da će naše "krizno područje" (park-šumu "Borići") posetiti delegacija ove banke, sastavljena od predstavnika Komisije za žalbe i Odeljenja za istraživanje prevara, dakle odeljenja ove banke koji procesuiraju našu žalbu.

недеља, 01. септембар 2013.

Brifing pred bitku

Poštovani saborci iz naše šume

S obzirom da je danas 1. septembar,vreme je da napravimo jedan "presek stanja" i kratku hronologiju bitnih događanja ovog leta u vezi sa odbranom naše šume. Vreme je i da utvrdimo, s obzirom na "ubrzani tok" priprema za seču šume, šta nam je dalje činiti.
Obavešteni ste da je 18. jula o.g. održan "povijesni sastanak" na inicijativu JP "Puteva Srbije". Strane su, manje-više, ostale na početnim pozicijama. Mi ističemo reči koje je, na ovom sastanku, izgovorila predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, narodni poslanik Milica Vojić-Marković:

"Прво - састанак је сазван не само на основу добре воље ЈППС већ и на основу обавезе стечене на основу Архуске конвенције о доступности информација.
Друго - принципи одрживог развоја налажу да се изнађе пројектно решење које ће допустити да се изгради ППБ али и да се при томе сачува предметна парк-шума „Борићи“. „Ако посматрамо да су планска документа света писма а игноришемо реалност онда ћемо направити лошу услугу овој држави и овом друштву јер се нећемо развијати на нормалан начин“.
Треће - процена утицаја је обавезан елемент за овакве пројекте. А сада ми ви кажете да није потребна процена утицаја“. Питање: Чему пројекат озелењавања када ЈППС претходно планирају да посеку појас „који ће касније озелењавати“.
Ми не желимо да кочимо развој овог пројекта али хоћемо да остане и парк-шума „Борићи“ и да се пројекат изведе уз уважавање тог предуслова."

Na osnovu svega izgovorenog na ovom sastanku, došlo se do zaključka, da je pravni put da se spreči seča šume, da se Ministarstvu za saobraćaj podnese inicijativa za obustavu realizacije projekta petlja "Petlovo brdo". Ovo inicijativu je naše Udruženje podnelo 23. avgusta na pisarnici Ministarstva:

U međuvremenu smo, kao što je već objavljeno u prethodnim blogovima, doživeli 19. avgusta "lažnu uzbunu" da počinje seča šume. Međutim, na osnovu informacija s kojima raspolažemo, sledeća "uzbuna" neće biti "lažna". Na zvaničnom web-sajtu JP "Puteva Srbije" 28. avgusta objavljeno je "znakovito" saopštenje pod naslovom Čiji je interes sprečavanje izgradnje petlje "Petlovo brdo"?
http://www.putevi-srbije.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=4184:280813-ciji-je-interes-sprecavanje-izgradnje-petlje-petlovo-brdo-2&catid=85:korporativne-vesti-cirilica&Itemid=2965&lang=rs

U opširnom saopštenju iznosi se tvrdnja:
"Пројекат реконструкције постојеће петље „Петлово брдо“ се изводи у потпуности сагласно важећој планској и пројектној документацији, као и условима добијеним од стране надлежних институција."

Ostavljamo za poređenje citat iz pisma glavnog projektanta Obilaznice, inženjera Gordića

"Дакле, петља Петлово брдо  није изграђена на пројектованој позицији, већ се укрштање Ибарске магистрале и Кружног пута врши на месту првобитног пресецања ових саобраћајница; резултат ове интервенције је погибељна деформација трасе. Али, како ово стање дуго опстојава, помишљам да је, ипак, можда неко (неки неко) сматрајући да је позван, компетентан и овлашћен некаквим самоизмишљеним и самодозвољеним преправљањем  унаказио један добар и у свему регуларан пројекат.

Апелујем и на неке своје колега да не прихватају некритички налоге  надлежних људи, да не раде против струке (а понекад и против здраве памети) и да мисле на то чему су учени."
Kada je u pitanju primedba da su predstavnici Udruženja, na sastanku 18. jula odbili "kompromisni" predlog JP, bez konsultacije sa građanima, da pojasnimo - predstavnici Udruženja odbili su taj predlog na sastanku u svoje ime, a prvog narednog vikenda upoznali su na skupu građane s ovim predlogom.Građani su ovaj predlog propratili grohotnim smehom. Za one koji nisu upoznati, "kompromisni" predlog JP zadržava petlju na istoj planskoj poziciji, a zauzvrat nudi "ozeljenjavanje" postojećih "zelenih površina" u našoj šumi, uz nekoliko klackalica i ljuljaški gratis.
Dalje, kada su u pitanju "preteći" tonovi iz saopštenja JP upućeni građanima koji se suprotstavljaju izgradnji petlje - da odgovorimo.
Da na ovom geografskom prostoru (koji se na mapama označava kao Srbija) postoji uređena država, ne bi postojala potreba za stvaranjem ovakvih Udruženja građana i vođenjem ovakvih građanskih akcija. Stoga, mišljenja smo da se ovakvim saopštenjem "plaši mečka s rešetom". Uostalom, stav narodnih poslanika iz skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine govori da ni u državnom aparatu ne postoji jedinstven stav po ovom pitanju. Verujemo, da će i novi ministar za saobraćaj, u odgovoru na našu inicijativu, slediti stav narodnih poslanika.
Konačno, procenjujemo da je ovakvo saopštenje JP, medijska priprema za pokušaj ulaska građevinske operative u našu šumu.
Dragi saborci, naša "zaštitna" šuma štitila je nas više od četiri decenije, na nama je sada da uzvratimo i da mi zaštitimo šumu!